Redan på 40-talet var SAS en stor arbets- och uppdragsgivare som upprätthöll en effektiv infrastruktur inom Skandinavien och resten av världen. Som det flygbolag i Norden som idag har flest avgångar till flest destinationer fungerar SAS som något av en pulsåder i näringslivets blodomlopp.

SAS har en lång historik som viktig möjliggörare för näringslivet. SAS första interkontinentala linje öppnades 1946 till New York. Följande år började SAS flyga till Rio de Janeiro, Buenos Aires, Santiago, Bangkok, Tokyo och Nairobi.

Genom åren har SAS utvecklat sitt erbjudande efter kundernas behov och införde som första flygbolag turistklass 1952. I dag reser 28 miljoner passagerare varje år med SAS och det ställer höga krav på enkelhet, punktlighet och tillgång till ett världsomspännande nätverk.

”Vi fokuserar på dem som reser mycket och vi flyger med en tidtabell och punktlighet som passar rytmen i affärslivet. Vi utgår ifrån resenärens behov, snarare än historiska industristandarder. Under 2013 har vi därför introducerat SAS Go och SAS Plus på samtliga linjer inom Skandinavien och Europa, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef på SAS.

SAS var med och lade grunden till världens största flygallians, Star Alliance, som idag består av 27 flygbolag och är en mycket viktig del av SAS nätverksstrategi. Genom medlemskapet i Star Alliance får SAS kunder tillgång till ett globalt nätverk av destinationer runt om i världen.

”I de sällsynta fall då flyg ställs in har SAS och medlemmarna i Star Alliance ett avtal som innebär att de gemensamma kunderna tas om hand genom ombokning till slutdestinationen med nästa tillgängliga Star Alliance-flygning. Detta skiljer sig markant från lågkostnadsbolagen, som oftast saknar motsvarande samarbeten och inte har tillgång till reservkapacitet”, säger Rickard Gustafson.

SAS betydelse för näringslivet i regionen kräver fortsatta satsningar – under 2014 utökas nätverket med 43 nya linjer och SAS har även beslutat att förnya både kort- och långdistansflottan. Rickard Gustafson berättar:

”Efterfrågan växer i hela Skandinavien och vi ser möjligheter att etablera nya linjer i hela regionen. Under 2013 öppnade vi 52 nya linjer. Fler och tätare avgångar inrikes, mellan de skandinaviska länderna samt till destinationer i Europa, USA och Asien kompletterades dessutom med säsongsdestinationer i Medelhavet, Kanarieöarna och Alperna. Vi har också lagt en order på en ny generation Airbus A330 med första leverans 2015 och stora investeringar görs i att uppgradera kabinerna i den befintliga långdistansflottan redan under 2014.”

Dela detta:

RICKARD GUSTAFSON

VD och koncernchef SAS

Hur ofta och till vilka platser reser du?

Jag reser några gånger i veckan och då mest i tjänsten. Jag reser mest mellan de tre skandinaviska länderna eftersom det ingår i mitt jobb.

Vilket är ditt bästa resminne?

Det coolaste minnet var att lyfta med en luftballong på savannen i Kenya och se alla djuren runt ett vattenhål.

Vilket är ditt sämsta resminne?

Jag har alltid otur när jag åker tåg. Senast när jag skulle hälsa på min svärmor i Karlstad fastnade jag i Kristinehamn.

Andra intressanta artiklar